IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Христов: Не е проблем да се купува газ от търговци, проблем са непрозрачните практики

Енергийният министър очаква резултатите от проверките на сделките за покупка на газ на предишното ръководство на "Булгаргаз"

11:05 | 15.12.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Няма проблем газът да бъде купуван чрез "посредници" - не от производителя, а от търговци, проблем е, когато това става при непрозрачни процедури, без организиране на търгове, чрез пряко договаряне. Това коментира в ефира на БНТ служебният министър на енергетиката Росен Христов.

От месеци се коментира "завръщането на посредниците" в търговията с газ у нас, след като "Газпром Експорт" преустанови доставките през април. До август ръководството на обществения доставчик "Булгаргаз" успяваше да осигури суровината чрез краткосрочни договорки. Вчера (14 декември) от трибуната на Народното събрание номинираният за министър на енергетиката в кабината "Габровски" Николай Павлов обвини бившите управляващи именно за сделки с посредници и подписани анекси, заради които "Булгаргаз" е платил със 178 млн. долара повече за доставките на газ.

В началото на ноември Росен Христов също в Народното събрание съобщи, че реално "Булгаргаз" е нарушавал закона в продължение на месеци, купувайки газ чрез пряко договаряне, а не през търговски платформи, каквото е изискването при краткосрочни договори.

Енергийният министър е категоричен, че в пазарни условия цената е щяла да бъде по-ниска. "Използвани са фирми, които могат да вършат добра работа, но е преговаряно в неконкурентна среда, без да бъдат спазвани разпоредбите в Закона за енергетиката", коментира Христов пред БНТ и допълни, че тази схема е използвана за "облагодетелстване на някого".

"Със сигурност са се облагодетелствали търговците", каза още Росен Христов и изчисли, че печалбите са в размер на "стотици милиони на месец". Много органи разследват тези действия и се очакват резултати от проверките.

Скъпият газ, който "Булгаргаз" е договорил в периода април - август, сега е в газохранилището в "Чирен" и е една от причините за поскъпването на суровината за януари, обясни енергийният министър.

Росен Христов коментира още, че условията на пазара са променени и "Булгаргаз" е в ликвидна криза, но не е на загуба. Българският енергиен холдинг (БЕХ) се готви да отпусне заем за компанията в размер на 500 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 15.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още